Начин на приготвяне
Първо пригответе сиропа за баклавата. В тенджера смесете водата с ванилията, захарта и цитрусовите кори, сложете на котлона и варете около 15 минути (засечени от момента на кипване). Оставете настрана захарния сироп, за да се охлади.
Наситнете орехите, а маслото разтопете. Тук трябва да уточним, че понякога за рецептата са необходими повече от 300 грама масло, тъй като се маже всяка една кора. От орехите също може да се използват повече, за да е по-богата баклавата.
Намазнете тавата за печене. Сложете на дъното една кора и я намажете с масло. Отгоре сложете втора кора, пак масло и разпределете от орехите.
Следва нова кора, масло, кора, масло и пак орехи. Редувайте така до изчерпването на продуктите.
Нарежете баклавата на малки парченца.
Загрейте фурната на 150 градуса и я изпечете до получаване на златист цвят. Хубаво е да се пече на бавна фурна, за да се изсушат хубаво корите и да станат хрупкави.
Оставете баклавата за 5 минути на плота. След това я залейте с напълно изстиналия сироп.
Другият вариант е да охладите първо баклавата, след което да я залеете с горещия сироп. В първия случай обаче, баклавтаа е много по-сочна и хрупкава.
Баклавата трябва да усвои много добре сиропа. Най-добре е да престои до следващия ден.
Вижте как се приготвя и Класическа турска баклава с шамфъстък и грис.
Вкусната баклава с много орехи е готова.