Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което чукнете едно яйце.
Сипете водата, сол, захар, оцет и олио и замесете гладко меко и еластично тесто.
От тези продукти на мен ми излизат 7-8 карталачета, затова ако искате повече дози, удвоете или утроете продуктите.
Брашното, което ползвам в последно време, е специално за баница и се получават много по-добре карталачетата с него. Има го на пазара от известна българска марка. Но и с обикновено универсално брашно пак стават добре.
Замесеното тесто оставете да почине 20-30 минути, целта е да се отпусне, а не да втасва, тъй като в него няма мая или друг набухвател.
За да не изсъхва, го намажете с олио и покрийте с кърпа или фолио.
Разделете на 8 топки и всяка разточвайте върху набрашнен плот на полупрозрачна кора.
Намазвайте с мас, поръсвайте с натрошено сирене и сгъвайте като пликче, после минавайте с точилката отгоре, за да го изтъните. Може и да сгъвате на два пъти, като между всеки ред ръсвате сиренце.
Другият вариант е да завиете на охлюв и да го разточите, но така повече се пукат гюзлеметата и излиза плънката (което не е фатално, но все пак).
Печете квадратните банички от двете страни на умерен огън върху намазнен тиган или сач. Когато ги извадите, пак намажете с мазнинка - може и масло, за да станат още по-вкусни.
Хапвайте топли карталаци за закуска с кисело мляко или айрян.
Добър апетит!