Начин на приготвяне
Измийте и отцедете лещата. Обелете и нарежете лука на средно големи парчета. Нарежете на кубчета картофите и морковите.
В тенджера сипете малко мазнина и добавете зеленчуците. Задушете за около 10-тина минути. Добавете червената леща и залейте всичко с гореща вода. Варете до омекване, като необходимото време е 20-25 минути.
В друг тиган разтопете половината от маслото и сипете вътре доматеното пюре. Щом заври, дръпнете от котлона и овксуете с подправките - сол, черен и червен пипер, джоджена.
Получава се гъста кашичка.
Пасирайте добре сварената супа от леща. Добавете доматената смес и разбъркайте до пълно смесване. Готвата кремсупа се пробва и се овкусява с още пипер и сол, ако е необходимо.
Точно преди да се сервира, се разтопява останалото масло, в което се добавя от сладкия и лютия червен пипер. С лъжичка се сипва във всяка купа супа. Поднесете с резени лимон.
Турската Леща Чорба е готова.