Edin.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от леща»Турска крем чорба от леща

Турска крем чорба от леща

Турска крем чорба от леща
Снимка: Невена Блажева Иванова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Поднесете тази разкошна крем супа от леща с билки и резени лимон. Добър апетит!"

Необходими продукти

  • червена леща - 300 г
  • моркови - 1 бр.
  • доматен концентрат - 1 с.л.
  • картофи - 2 бр.
  • булгур - 50 г (с варене)
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • мента - 1/2 ч.л. сушена
  • зехтин - 40 мл
  • лют червен пипер - 1 ч.л. на люспи, без семки
  • черен пипер - на вкус
  • сол
  • за запръжката
  • червен пипер - 1 с.л.
  • краве масло - 50 г (или зехтин)
  • за сервиране
  • мащерка
  • лимони
  • мента - прясна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете моркова, чесъна и лука на по-едни парченца. Запържете до омекване. Сипете ментата, лютия пипер и доматения концентрат. Разбъркайте добре.

Сипете 2 л вода, добавете предварително измиата леща, булгур, картофи, сол и черен пипе. Гответе апетитна чорба от леща до омекване на продуктите.

Когато това стане, пасирайте и ако е твърде гъста, сипете още вода към вкусната крем супа.

Пригответе запръжката като затоплите маслото в тиган на котлона, сипете червения пипер и оставеите за секунди. Изсипете в турската супа.

Турската крем чорба от леща сервирайте с билки и резени лимон.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: