Начин на приготвяне
Лукът и морковът се нарязват на дребно. Слагат се в дълбок тиган, със сгорещено олио се запържват до омекване. Към тях се прибавя измитият ориз заедно с чаена чаша вода.
Плънката се овкусява със сол, чубрица и черен пипер. Разбърква се периодично. След като оризът поеме водата, тиганът се дръпва от котлона.
Взема се един зелев лист и му се изрязва месестата жилка по средата. Ако е прекалено голям, се разрязва по средата на две части.
Гребва се с лъжица от ориза, слага се в единия край на зелевият лист и се свива на сарма. Така се процедира до изчерпване на плънлата.
Дъното на глинен гювеч се намазнява. След това се покрива с едно или две листа, а отгоре се нареждат зелевите сарми.
Наливат се още три чаши вода, гювечът се похлупва и поставя в студена фурна.
Сармите се готвят около час и половина на 220 °C.
Ако желаете да получат загар, последните минути от готвенето на постни зелеви сарми в гювеч може да е без капак.