Начин на приготвяне
Наситнете лука и го запържете за кратко заедно с ориза. Добавете каймата и подправките, разбъркайте добре и сипете доматения сок. Щом клокне сместа, изключете котлона.
Нарежете на кубчета сланината и месото. Разделете листата на киселото зеле, махнете сърцевината на всеки един лист. Завийте сарми, като слагате от сместа с каймата, месо и сланина.
Сипете в гювеча олио, наредете зелевите сарми, като на дъното може да сложите малко листа зеле. Между сармите сложете от останалата сланина и месо. Поръсете най-отгоре с лют и сладък червен пипер, както и с черен пипер. Сипете от зелевата чорба и притиснете с чиния.
Покрийте гювеча с капака, изпечете сармите до готовност.
Зелевите сарми с кайма и сланина в гювеч са много вкусни.