Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сарми с кайма и сланина в гювеч

Зелеви сарми с кайма и сланина в гювеч

Зелеви сарми с кайма и сланина в гювеч
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10

Необходими продукти

  • кисело зеле - 1 зелка
  • кайма - 700 грама
  • свински бут - 300 грама
  • сланина - 100 грама
  • ориз - 1 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 бр.
  • доматен сок - 200 мл
  • чубрица - 1 к.л.
  • червен пипер - 1 к.л
  • черен пипер - щипка
  • червен пипер - щипка едро смлян
  • олио - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наситнете лука и го запържете за кратко заедно с ориза. Добавете каймата и подправките, разбъркайте добре и сипете доматения сок. Щом клокне сместа, изключете котлона.

Нарежете на кубчета сланината и месото. Разделете листата на киселото зеле, махнете сърцевината на всеки един лист. Завийте сарми, като слагате от сместа с каймата, месо и сланина.

Сипете в гювеча олио, наредете зелевите сарми, като на дъното може да сложите малко листа зеле. Между сармите сложете от останалата сланина и месо. Поръсете най-отгоре с лют и сладък червен пипер, както и с черен пипер. Сипете от зелевата чорба и притиснете с чиния.

Покрийте гювеча с капака, изпечете сармите до готовност.

Зелевите сарми с кайма и сланина в гювеч са много вкусни.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: