Начин на приготвяне
Наситнете лука и го задушете в сгорещено олио. Добавете към него 1/4 к.ч. вода. Щом лукът поомекне, добавете ориза и разбъркайте няколко пъти.
Прибавете червения пипер и половин чаша вода, оставете на слаб огън и изчакайте докато сместа напълно усвои водата. Снемете от котлона и оставете да се охлади.
Накрая добавете каймата, която е предварително овкусена със сол и пипер. Оформете листата за сармите, като премахнете твърдата част от листата.
Слагайте около лъжица от сместа в единия край на зелевото листо и навийте. На дъното на гювеч сложете листа кисело зеле и след това наредете сармите.
Сипете вода, колкото да се покрие съдържанието в гювеча и сложете във фурната.
Включете на 180 градуса и печете 60-90 минути.
Зелевите сарми с кайма и ориз на фурна са готови.