Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сарми с кайма и ориз на фурна

Зелеви сарми с кайма и ориз на фурна

Зелеви сарми с кайма и ориз на фурна
Снимка: Стоянка Русенова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
155 мин.
Порции
8
"В студените дни зелевите сармички са още по-вкусни"

Необходими продукти

  • кисело зеле - 1 зелка
  • кайма - 500 грама
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наситнете лука и го задушете в сгорещено олио. Добавете към него 1/4 к.ч. вода. Щом лукът поомекне, добавете ориза и разбъркайте няколко пъти.

Прибавете червения пипер и половин чаша вода, оставете на слаб огън и изчакайте докато сместа напълно усвои водата. Снемете от котлона и оставете да се охлади.

Накрая добавете каймата, която е предварително овкусена със сол и пипер. Оформете листата за сармите, като премахнете твърдата част от листата.

Слагайте около лъжица от сместа в единия край на зелевото листо и навийте. На дъното на гювеч сложете листа кисело зеле и след това наредете сармите.

Сипете вода, колкото да се покрие съдържанието в гювеча и сложете във фурната.

Включете на 180 градуса и печете 60-90 минути.

Зелевите сарми с кайма и ориз на фурна са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: