Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сарми с кайма и варена заливка

Зелеви сарми с кайма и варена заливка

Зелеви сарми с кайма и варена заливка
Снимка: Добринка Петкова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Любимите на всички зелеви сармички"

Необходими продукти

  • телеша кайма - 500 грама
  • зелеви листа - 12 броя (средна големина)
  • моркови - 1 брой
  • ориз - 1 ч.чаша
  • лук - 1 глава
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен пипер
  • чубрица
  • сол
  • за соса
  • яйца - 2 броя
  • готварска сметана - 250 мл
  • брашно - 1 с.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете вода и 100 мл оцет в подходяща тенджера. Посолете и сложете на огъня да кипне.

Отделете зелевите листа от главата и махнете дебелите части. Слагайте по 2 листа във водата и ги бланширайте за няколко минути.

Отцедете бланшираните листа в гевгир.

Загрейте 3 лъжици олио в тиган и запържете наситнените морков и лук. Прибавете каймата и я раздробете добре, като притискате. Щом се позапържи, прибавете измития ориз, а няколко минути след него овкусете с подправките и прибавете доматеното пюре.

Свалете готовата плънка от огъня.

Разстелете зелевото листо и сложете от плънката, завийте на сарма. Така процедирайте с всички.

Готовите зелеви сарми наредете в тава за печене. Сипете около 500 мл вода и покрийте с фолио.

Загрейте фурната на 200 градуса и печете сармите около час.

В края на готвенето разбийте яйцата заедно с брашното в малка тенджерка. Сипете сметаната и водата от печенето на сармите. Варете соса ооло 5 минути на умерен огън. Овкусете го със сол и пипер.

Сервирайте сармите, като ги полеете със сос и ги поръсите с пресен магданоз.

Зелевите сарми с кайма и варена заливка са много вкусни.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: