Начин на приготвяне
Класическо зелево ястие, вкусно и любимо, а не на последно място и икономично.
Обелете външните листа на зелката и я разполовете. Изрежете твърдия кочан в основата и нарежете прясното зеле на едри парченца. Претрийте с малко сол, за да слегне.
Загрейте голяма тенджера с половината олио. Сложете половината зеле и бъркайте 1-2 минути, след това сипете останалото олио и сложете остатъка от зелето. Гответе още няколко минути да се позапържи леко.
Добавете настърган чесън, дафиновия лист, червения пипер, черния пипер и вода. Водата не трябва да покрива съвсем продуктите.
Гответе около 30 минути, след това сложете доматите и още малко сол ако е нужно.
След като поври още малко с доматите и водичката се е поизпарила, прехвърлете в тава, завийте с фолио и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна.
Печете зелето на фурна до пълно омекване на зелето и накрая махнете фолиото, за да се запече хубаво, да се изпари останалата вода и да хване загар.
Поръсете с прясно накълцан магданоз.
Сервирайте постното зеле с хубав топъл хляб.
Добър апетит с прясното зеле с домати на фурна!
Ако рецептата ти харесва, опитай и класическото свинско със зеле на фурна.