Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Пиле с прясно зеле на фурна

Пиле с прясно зеле на фурна

Пиле с прясно зеле на фурна
Снимка: Сия Рибагина
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
170 мин.
Порции
6
"Щом в рецептата присъства наличието на гювеч, значи ястието на 100% ще бъде много вкусно"

Необходими продукти

  • пиле - 1 бр. цяло
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • зеле - около 1200 г
  • домати - 120 г смлени
  • зеленчуков бульон - 300 мл
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
  • лют червен пипер
  • дафинов лист - 2 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин - 30 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разфасовайте цялото пиле на части, за да направите порции, с които готвенето ще бъде по-лесно. Отделете фенера настрана - може да го ползвате за пилешка супа. Тук ще използвате бутчетата, гърди и крила.

Овкусете месото с червен и черен пипер, сол. В тиган сипете зехтина и изпържете до златисто. През това време почистете прясното зеле.

Накълцайте на дребно, поставете в удобна тава. Прибавете смлените домати, пушения и лютия червен пипер, солта и черния пипер. С ръце объркайте и размачкайте зелето, за да поеме от подправките.

Пригответе си глинен гювеч за печенето на вашето пиле със зеле. Добавете вътре дафиновия лист, зехтина, а накрая и месото.

Изсипете бульона и захлупете с капак. Печете на 200 градуса за 30 мин.

Когато заври, намалете на 160 градуса и гответе пилето с прясно зеле на фурна за още 120 мин.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: