Начин на приготвяне
Разфасовайте цялото пиле на части, за да направите порции, с които готвенето ще бъде по-лесно. Отделете фенера настрана - може да го ползвате за пилешка супа. Тук ще използвате бутчетата, гърди и крила.
Овкусете месото с червен и черен пипер, сол. В тиган сипете зехтина и изпържете до златисто. През това време почистете прясното зеле.
Накълцайте на дребно, поставете в удобна тава. Прибавете смлените домати, пушения и лютия червен пипер, солта и черния пипер. С ръце объркайте и размачкайте зелето, за да поеме от подправките.
Пригответе си глинен гювеч за печенето на вашето пиле със зеле. Добавете вътре дафиновия лист, зехтина, а накрая и месото.
Изсипете бульона и захлупете с капак. Печете на 200 градуса за 30 мин.
Когато заври, намалете на 160 градуса и гответе пилето с прясно зеле на фурна за още 120 мин.