Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Плакия»Прясно зеле с домати на фурна

Прясно зеле с домати на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Прясно зеле с домати на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
95 мин.
Порции
5
"Прясно зеле с домати на фурна - икономично и семпло, но много вкусно."

Необходими продукти

  • зелка - 1 бр. голяма
  • чесън - 3 големи скилидки
  • олио - 1/2 ч.л.
  • домати - 400 г от консерва или пресни
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - на вкус, прясно смлян
  • червен пипер - 1 и 1/2 с.л.
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Класическо зелево ястие, вкусно и любимо, а не на последно място и икономично.

Обелете външните листа на зелката и я разполовете. Изрежете твърдия кочан в основата и нарежете прясното зеле на едри парченца. Претрийте с малко сол, за да слегне.

Загрейте голяма тенджера с половината олио. Сложете половината зеле и бъркайте 1-2 минути, след това сипете останалото олио и сложете остатъка от зелето. Гответе още няколко минути да се позапържи леко.

Добавете настърган чесън, дафиновия лист, червения пипер, черния пипер и вода. Водата не трябва да покрива съвсем продуктите.

Гответе около 30 минути, след това сложете доматите и още малко сол ако е нужно.

След като поври още малко с доматите и водичката се е поизпарила, прехвърлете в тава, завийте с фолио и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна.

Печете зелето на фурна до пълно омекване на зелето и накрая махнете фолиото, за да се запече хубаво, да се изпари останалата вода и да хване загар.

Поръсете с прясно накълцан магданоз.

Сервирайте постното зеле с хубав топъл хляб.

Добър апетит с прясното зеле с домати на фурна!

Ако рецептата ти харесва, опитай и класическото свинско със зеле на фурна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: