Начин на приготвяне
Наситнете зеления и стария лук и ги задушете в загрят зехтин до омекване. Добавете пасирания чесън и измития ориз.
Сипете половин чаша топла вода и посолете сместа. Овкусете със свежите подпрвки - магданоз, мента, джоджен и копър. Накрая добавете канелата и черния пипер. Гответе плънката до абсорбиране на течността.
Напълнете листата с оризовата плънка и завийте стегнати сармички.
Сипете мазнина на дъното на тенджера и сложете няколко лозови листа. Отгоре наредете лозовите сармички. Полейте ги с малко зехтин и сипете 2 чаши вода.
Варете сармите на умерен огън до готовност - около 50 минути. Поднесете ги с резени лимон.
Лозовите гръцки сармички (Долмадес) са чудни.