Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Лозови гръцки сармички (Долмадес)

Лозови гръцки сармички (Долмадес)

Лозови гръцки сармички (Долмадес)
Снимка: Албена Асенова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Гърците наистина знаят как да правят най-вкусните сармички"

Необходими продукти

  • лозови листа - 25 - 30 броя (консервирани)
  • ориз - 1 ч.ч.
  • зелен лук - 2 стръка
  • зехтин - 6 с.лъжици
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 1 глава
  • копър - пресен
  • мента - прясна
  • джоджен - пресен
  • магданоз - пресен
  • лимони - 1 брой
  • канела - 1 щ.
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наситнете зеления и стария лук и ги задушете в загрят зехтин до омекване. Добавете пасирания чесън и измития ориз.

Сипете половин чаша топла вода и посолете сместа. Овкусете със свежите подпрвки - магданоз, мента, джоджен и копър. Накрая добавете канелата и черния пипер. Гответе плънката до абсорбиране на течността.

Напълнете листата с оризовата плънка и завийте стегнати сармички.

Сипете мазнина на дъното на тенджера и сложете няколко лозови листа. Отгоре наредете лозовите сармички. Полейте ги с малко зехтин и сипете 2 чаши вода.

Варете сармите на умерен огън до готовност - около 50 минути. Поднесете ги с резени лимон.

Лозовите гръцки сармички (Долмадес) са чудни.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: