Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Постни гръцки сармички с ориз

Постни гръцки сармички с ориз

Постни гръцки сармички с ориз
Снимка: Росица Маринова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Постни и вкусни сармички, които да си похапнете с наслада"

Необходими продукти

  • лук - 2 глави
  • лозови листа - 40 броя (пресни или консервирани)
  • ориз - 250 грама
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • зехтин - 5 с.л. (или олио)
  • черен пипер - ½ч.л.
  • копър - 2 с.л. наситнен
  • джоджен - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наситнете лука и го задушете в загрятото олио докато стане прозрачен. Прибавете ориза и го запържете, като не спирате да бъркате.

Сипете чаша вода и овкусете с черен пипер и сол. Задушавайте на тих огън до абсорбиране на течността. Свалете от котлона и прибавете копъра и джоджна.

Вземете лозовите листа. Разстелете едно листо и сложете в горния му край от плънката. Завийте на стегната сарма. По същия начин пригответе всички лозови сарми.

На дъното на подходяща тенджера сложете лозови листа. Наредете сармичките и ги натиснете с чиния. Сипете лимоновия сок и налейте вода, която да ги покрива.

Сложете капака на тенджерата и първоначално варете на силен огън. Когато течността заври, намалете и гответе до готовност - около 40 минути трябва да са достатъчни.

Постните гръцки сармички с ориз са чудни.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: