Начин на приготвяне
Наситнете лука и го задушете в загрятото олио докато стане прозрачен. Прибавете ориза и го запържете, като не спирате да бъркате.
Сипете чаша вода и овкусете с черен пипер и сол. Задушавайте на тих огън до абсорбиране на течността. Свалете от котлона и прибавете копъра и джоджна.
Вземете лозовите листа. Разстелете едно листо и сложете в горния му край от плънката. Завийте на стегната сарма. По същия начин пригответе всички лозови сарми.
На дъното на подходяща тенджера сложете лозови листа. Наредете сармичките и ги натиснете с чиния. Сипете лимоновия сок и налейте вода, която да ги покрива.
Сложете капака на тенджерата и първоначално варете на силен огън. Когато течността заври, намалете и гответе до готовност - около 40 минути трябва да са достатъчни.
Постните гръцки сармички с ориз са чудни.