Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Вкусни гръцки сарми с ориз и гъби

Вкусни гръцки сарми с ориз и гъби

marcheva14marcheva14
Новак
2413k
Вкусни гръцки сарми с ориз и гъби1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Великолепни вегетариански сармички, които да поднесете със сос по избор Насладете им се"

Необходими продукти

  • лозови листа - пресни
  • дългозърнест ориз - 1/2 ч.ч.
  • печурки - 300 грама
  • лук - 1 глава
  • зелен лук - 1 връзка
  • моркови - 1/2 бр. (смлян в блендер или настъган)
  • доматен сок - 200 мл (плътен)
  • маслини каламата - 100 г
  • зехтин - 6 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • копър - 1/2 връзка
  • джоджен - 1/2 връзка
  • лимони - 1/2 лимон (на филийки)
  • лют червен пипер
  • сол - 1 ч.л.
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте вода в подходяща тенджера и пуснете вътре лозовите листа да кипнат. Свалете ги от огъня, оставете в течността за 10-тина минути, за да омекнат, след което ги отцедете.

Наситнете зеления и стария лук. Загрейте зехтин и ги запържете за 2-3 минути. Прибавете ориза и пържете до прозрачност на зрънцата. Свалете от огъня и оставете оризовата плънка настрана.

Пасирайте в блендер маслините без костилки, моркова и гъбите. Прибавете ги в ориза и върнете сместа на огъня. Задушавайте на тих огън, като добавите подправките и доматения сок.

Напълнете лозовите листа с плънката и завийте стегнати сармички.

Наредете лозовите сарми в тенджера и ги залейте със зехтин, както и вода, която да ги покрие. Наредете отгоре лимоновите резени и притиснете с чиния.

Варете сармите на тих огън около 40 минути или до пълно изпаряване на течността. Свалете от котлона и добавете около 30 г масло, похлупете, за да се разтопи.

Вкусните гръцки сарми с ориз и гъби са готови.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: