Начин на приготвяне
Загрейте вода в подходяща тенджера и пуснете вътре лозовите листа да кипнат. Свалете ги от огъня, оставете в течността за 10-тина минути, за да омекнат, след което ги отцедете.
Наситнете зеления и стария лук. Загрейте зехтин и ги запържете за 2-3 минути. Прибавете ориза и пържете до прозрачност на зрънцата. Свалете от огъня и оставете оризовата плънка настрана.
Пасирайте в блендер маслините без костилки, моркова и гъбите. Прибавете ги в ориза и върнете сместа на огъня. Задушавайте на тих огън, като добавите подправките и доматения сок.
Напълнете лозовите листа с плънката и завийте стегнати сармички.
Наредете лозовите сарми в тенджера и ги залейте със зехтин, както и вода, която да ги покрие. Наредете отгоре лимоновите резени и притиснете с чиния.
Варете сармите на тих огън около 40 минути или до пълно изпаряване на течността. Свалете от котлона и добавете около 30 г масло, похлупете, за да се разтопи.
Вкусните гръцки сарми с ориз и гъби са готови.