Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Традиционни лозови сармички с ориз и кайма

Традиционни лозови сармички с ориз и кайма

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Новак
4513k
Традиционни лозови сармички с ориз и кайма
Снимка: Sevdalina Irikova
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Традиционните лозови сармички с ориз и кайма са чудни!"

Необходими продукти

  • лозови листа - готови, консервирани
  • зеленчуков бульон - 400 мл (домашен)
  • ориз - 150 грама
  • кайма - 500 грама смес
  • вода - 500 мл
  • мазнина - 5 с.л. растителна
  • червен пипер - 1 к.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре ориза и го сипете в тенджера. Залейте с вода и го сварете, като внимавате да не се превари. Отцедете го от течността и го овкусете с подправките, разбъркайте и смесете с каймата.

Оставете сместа да престои около час, за да се смесят добре ароматите.

Извадете лозовите листа и ги изплакнете с вода.

Оформете топчета от каймата, а големината им определете от ширината на листото. Завийте лозовите сармички.

Подгответе си дълбока тенджера. Сипете вътре растителната мазнина и на дъното сложете чиния с диаметъра на тенджерата. По този начин сармичките, разположени на дъното, няма за загорят.

Подредете плътно сармичките, като отгоре ги притиснете с още една чиния. Сипете зеленчуковия бульон и сложете тенджерата на котлона.

Когато течността заври, намалете огъня и оставете сармичките да се готвят до готовност. Тъй като оризът е предварително полусварен, сармичките ще бъдат готови след около 30-тина минути.

Ако искате сами да си консервирате лозови листа, първо трябва да приготвите саламурата за тях. Смесете вода с едра сол и кипнете.

Измийте лозовите листа и изрежете дръжките им. Залейте ги прецедената през марля саламура, прехвърлете ги в широк съд и притиснете с чиния.

Традиционните лозови сармички с ориз и кайма са чудни!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: