Начин на приготвяне
Измийте добре ориза и го сипете в тенджера. Залейте с вода и го сварете, като внимавате да не се превари. Отцедете го от течността и го овкусете с подправките, разбъркайте и смесете с каймата.
Оставете сместа да престои около час, за да се смесят добре ароматите.
Извадете лозовите листа и ги изплакнете с вода.
Оформете топчета от каймата, а големината им определете от ширината на листото. Завийте лозовите сармички.
Подгответе си дълбока тенджера. Сипете вътре растителната мазнина и на дъното сложете чиния с диаметъра на тенджерата. По този начин сармичките, разположени на дъното, няма за загорят.
Подредете плътно сармичките, като отгоре ги притиснете с още една чиния. Сипете зеленчуковия бульон и сложете тенджерата на котлона.
Когато течността заври, намалете огъня и оставете сармичките да се готвят до готовност. Тъй като оризът е предварително полусварен, сармичките ще бъдат готови след около 30-тина минути.
Ако искате сами да си консервирате лозови листа, първо трябва да приготвите саламурата за тях. Смесете вода с едра сол и кипнете.
Измийте лозовите листа и изрежете дръжките им. Залейте ги прецедената през марля саламура, прехвърлете ги в широк съд и притиснете с чиния.
Традиционните лозови сармички с ориз и кайма са чудни!