Начин на приготвяне
Добре измитите със студена вода лозови листа се попарват с кипяща подсолена вода и се оставят в нея десетина минути, отцеждат се, а водата се запазва.
Лукът, нарязан на ситно, се задушава до омекване в растително масло, от което са отделени 1 – 2 супени лъжици.
Прибавят се оризът, доматеното пюре, сол, черен пипер, копър и джоджен и се задушава леко. В лозовите листа откъм долната им страна се слага по малко от задушената смес.
Увиват се лозови сарми, които се нареждат в плитък съд, притискат се с порцеланова чиния, заливат се с вода, с която са били попарени листата, и се варят на тих огън до попиване на течността.
Отделеното растително масло се сгрява и се оцветява с червения пипер. При поднасяне на сармите към всяка порция се слага по малко от маслото и по 1 супена лъжица кисело мляко.