Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Постни сармички с елда

Постни сармички с елда

Постни сармички с елда
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Постни сармички с елда, които можем да си хапнем, когато ни се иска, не само на Бъдни вечер"

Необходими продукти

  • елда - 1/2 к.ч.
  • булгур - 100 г
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • зеле - 15 бр. листа
  • олио - 5 с.л. + за поръсване
  • черен пипер
  • червен пипер
  • риган
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете зелевите листа от дебелите жили и ги бланширайте във вода на котлона.

Загрейте олио в дълбока тенджера и запържете в него настъргания морков и нарязания на ситно лук. Измийте добре елдата и булгура и прибавете и тях в тенджерата.

Разбъркайте добре продуктите и ги овкусете с червен пипер.

След това налейте още около 350-400 мл гореща вода и доовкусете с другите подправки. Гответе, докато зрънцата набъбнат и поемат максимално много течност.

Вземете бланшираните зелеви листа и върху всяко едно сложете по една лъжица от плънката за сармите, след което ги навийте добре и ги поставете в тенджера.

Поръсете отгоре с печен пипер и олио и налейте малко вода.

Захлупете постните сарми с чиния и ги гответе до готовност.

Постните сармички с елда са много вкусни.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: