Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Лозови сармички с ориз и маслини

Лозови сармички с ориз и маслини

ЗориЗори
Новак
15515k
Лозови сармички с ориз и маслини
Снимка: Зори
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Постни лозови сармички - вкусно предястие или леко основно? Вие преценете"

Необходими продукти

  • зелени маслини - 40 броя (обезкостени)
  • лозови листа - 20 броя (от буркан)
  • ориз - 1 ч.чаша
  • салвия - няколко пресни листенца
  • стафиди - 50 грама (бели)
  • чушки - 1 червена
  • лук - 1 глава
  • розмарин - 1 стрък пресен
  • черен пипер
  • зехтин - 8 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наситнете лука и го задушете в загретия зехтин. Добавете нарязаната чушка и след няколко минути сипете измития ориз.

Когато зрънцата му станат стъклени, прибавете наситнените стафиди и маслини.

Разбъркайте и налейте 2 чаши гореща вода. Когато течността се абсорбира, овкусете със сол, наситнените зелени подправки и черен пипер.

Разстелете лозов лист и сложете 2 лъжици от плънката. Внимателно навийте на стегната саричка. Така процедирайте с всички листа.

Наредете готовите лозови сарми в подходяща тенджера и ги затиснете с обърната чиния. Залейте ги с гореща вода и гответе около 30-тина минути под похлупак.

Лозовите сармички с ориз и маслини са много вкусни.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: