Начин на приготвяне
Наситнете лука и го задушете в загретия зехтин. Добавете нарязаната чушка и след няколко минути сипете измития ориз.
Когато зрънцата му станат стъклени, прибавете наситнените стафиди и маслини.
Разбъркайте и налейте 2 чаши гореща вода. Когато течността се абсорбира, овкусете със сол, наситнените зелени подправки и черен пипер.
Разстелете лозов лист и сложете 2 лъжици от плънката. Внимателно навийте на стегната саричка. Така процедирайте с всички листа.
Наредете готовите лозови сарми в подходяща тенджера и ги затиснете с обърната чиния. Залейте ги с гореща вода и гответе около 30-тина минути под похлупак.
Лозовите сармички с ориз и маслини са много вкусни.