Начин на приготвяне
1. Накълцайте лука и го запържете в олиото. Аз обичам да ми е по-препържен и златист, но вие може да го готвите до степента, която ви харесва.
2. Сложете маслото и когато се разтопи, добавете гъбите - почистени и нарязани. Тук може да сложите и малко от маслините, обезкостени и ситно накълцани, за да пуснат аромата си и те.
3. Когато гъбките омекнат за 2-3 минути, сипете ориза, предварително измит от нишестето. Запържете за минута при непрестанно бъркане и добавете сол и подправките.
4. Загрейте фурната до 200 градуса.
Прехвърлете ориза с гъби в тавичка, налейте топла вода в съотношение, указано на пакета от производителя, тъй като всяка марка и сорт ориз изискват специфични пропорции.
5. Пъхнете в загрятата фурна и печете до абсорбиране на течността от ориза - около 25-30 минути. Към края на печенето сложете отгоре и останалите маслини, притискайки ги, за да потънат навътре.
6. Извадете от фурната ориза с маслини и гъби, завийте с кърпа и изчакайте 8-10 минути, преди да сервирате.
Добър апетит!