Начин на приготвяне
Оризът с праз е любима класика в българската кухня, която може да се разнообрази по много начини.
Един от тях е, като добавим към ястието хубави, сочни и ароматни маслини.
Също така можем да сготвим този ориз на фурна или просто на котлона, винаги се получава чудесен.
Започнете със накълцване на праза и го запържете в олиото до омекване. Внимавайте, защото при по-силен огън бързо може да прегори.
Сипете предварително измития и отцеден ориз и бъркайте, да се запържи и той за минута-две.
Подправете със сол, черен пипер, чубрица и джоджен и налейте вода в съотношение 3:1 или толкова, колкото е оказано на пакета, тъй като всеки сорт си има специфични качества за поемане на течността.
Сложете подправката от сушени зеленчуци, тип Вегета, тя ще придаде допълнителен вкус на ястието.
Може да продължите готвенето на котлона или да прехвърлите в тавичка и да пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Времето за готвене зависи отново от избрания от вас сорт ориз, обикновено не бива да надвишава 20 минути или просто трябва да се следи кога е поел всичката течност.
Десет минутки преди да прекратите готвенето, сложете маслинките. Важно е те да са месести и сочни, за да запазят, доколкото е възможно, вида си, а не да се свиват и смачкват.
Поднесете вкусният ориз с праз и маслини топъл, като го гарнирате с лъжица кисело мляко или за по-смелите - сладко кисел сос.
Добър апетит!