Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ориз с праз и маслини

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
454916k545
Ориз с праз и маслини
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
15/09/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
32 мин.
Общо
47 мин.
Порции
6
"Поднесете вкусния ориз още топъл, като го гарнирате с лъжица кисело мляко или за по-смелите - сладко- кисел сос"

Необходими Продукти

  • ориз - 2 ч.ч.
  • праз - 220 г (грамаж на почистен)
  • маслини - 15 бр. големи, черни, тип Каламата
  • олио - около 1 к.ч.
  • сушени зеленчуци - 1 с.л. зеленчукова подправка
  • черен пипер - на вкус
  • чубрица - 2 щипки, ронена
  • джоджен - 1 щипка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът с праз е любима класика в българската кухня, която може да се разнообрази по много начини.

Един от тях е, като добавим към ястието хубави, сочни и ароматни маслини.

Също така можем да сготвим този ориз на фурна или просто на котлона, винаги се получава чудесен.

Започнете със накълцване на праза и го запържете в олиото до омекване. Внимавайте, защото при по-силен огън бързо може да прегори.

Сипете предварително измития и отцеден ориз и бъркайте, да се запържи и той за минута-две.

Подправете със сол, черен пипер, чубрица и джоджен и налейте вода в съотношение 3:1 или толкова, колкото е оказано на пакета, тъй като всеки сорт си има специфични качества за поемане на течността.

Сложете подправката от сушени зеленчуци, тип Вегета, тя ще придаде допълнителен вкус на ястието.

Може да продължите готвенето на котлона или да прехвърлите в тавичка и да пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Времето за готвене зависи отново от избрания от вас сорт ориз, обикновено не бива да надвишава 20 минути или просто трябва да се следи кога е поел всичката течност.

Десет минутки преди да прекратите готвенето, сложете маслинките. Важно е те да са месести и сочни, за да запазят, доколкото е възможно, вида си, а не да се свиват и смачкват.

Поднесете вкусният ориз с праз и маслини топъл, като го гарнирате с лъжица кисело мляко или за по-смелите - сладко кисел сос.

Добър апетит!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: