Начин на приготвяне
Почистете и нарежете на ивици зелето. Претрийте го със сол, за да поомекне.
Загрейте олиото и маста в тенджера и задушете нарязания лук и зелето. Щом спадне обемът им, поръсете с червен пипер и разбъркайте хубаво.
Добавете доматите без люспите и налейте гореща вода, която да покрие зеленчуците.
Пуснете дафиновите листа, поръсете със сол и пипер.
Щом кипне сместа, прибавете измития ориз и варете почти до готовността му. Накрая поръсете с магданоз и прехвърлете всичко в тава за печене. Отгоре наредете маслините.
Ако се налага, сипете малко вода, като в нея разтворите лимонената киселина.
Загрейте фурната на 180 градуса. Печете зелето около 50 минути.
Печеният ориз с прясно зеле и маслини е готов.