Начин на приготвяне
Загрейте олиото в тенджера и запържете за кратко наситнения лук, чушката и тиквичката на едри кубчета.
Когато сменят цвета си, сипете вътре измития ориз. Разбърквайте за няколко минути, докато зрънцата станат стъклени. Прибавете настърганите домати и червения пипер.
Разбъркайте и сипете 3 чаши вода. Посолете и овкусете с риган, черен пипер и сол. Накрая добавете целите чорбаджийски чушки (ако са по-големи, ги нарежете на едро).
Гответе яхнията на умерен котлон, като от време на време разбърквате. След 20-тина минути трябва да е готова, но ако оризът е твърд, долейте още малко вода и варете до пълно сваряване.
Поръсете с пресен магданоз и сервирайте.
Лятната яхния с тиквички и ориз е готова.
Ако имате още тиквички и се чудите какво да ги правите, пригответе си един страхотен ориз с тиквички или тези вкусни тиквички по гръцки.