Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Гювеч»Перфектното свинско с прясно зеле

Перфектното свинско с прясно зеле

Перфектното свинско с прясно зеле
Снимка: Сия Рибагина
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
5
"Класическа рецепта, към която може да сервирате червено вино или питие според вкуса."

Необходими продукти

  • зеле - 1 - 1.2 кг прясно
  • свински гърди - 800 г
  • домати - 200 г консервирани
  • зехтин - 80 мл
  • доматено пюре - 2 с.л. гъсто
  • червен пипер - 1 с.л. пушен
  • бахар - 3 бр. зърна
  • универсална подправка - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • риган - 1/2 ч.л.
  • мащерка - 1/2 ч.л.
  • бульон - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвите този специалитет, е добре да разполагате с глинено гърне или гювеч за готвене. Ако нямате такива, използвайте дълбока тава, която да покриете с фолио за печене при готвенето.

И така - свинските гърди се режат на късове и се запържват за малко в половината количество от зехтина. Готвим, докато цветът на месото се промени.

В отделен съд се смесват доматите, подправките, пюрето и захарта.

Зелето за рецептата се надребнява и половината от него се слага в гърнето (гювеча), върху него се разполагат мръвките заедно с отделилата се от тях мазнина. Слага се половината от сместа с подправките и отгоре - другата половина от зелето.

Поливаме всичко това с останалия зехтин. Слагаме и останалата част от подправките и разбъркваме всички, така че вкусовете да се разпределят равномерно.

Наливаме бульона и похлупваме яденето.

Поставяме във фурната и задушаваме на 180 градуса за 90 минути.

После премахваме похлупака и запичаме още половин час до златисто.

Перфектното свинско с прясно зеле е уникално вкусно.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: