Edin.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня с домашни кори и богата гъбена плънка

Лазаня с домашни кори и богата гъбена плънка

Ася ЗаевскаАся Заевска
Новак
966929
Лазаня с домашни кори и богата гъбена плънка
Снимка: Ася Заевска
29/08/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Лазаня с домашно приготвени кори - гарантирано е една от най-вкусните, които може да опитате"

Необходими Продукти

  • За корите
  • яйца - 3 броя
  • брашно - 300 грама
  • сол - 1/2 ч.л.
  • За плънката
  • гъби - 150 грама
  • сирене - 200 грама
  • чесън - 2 скилидки
  • сушени домати - 1/2 ч.ч. (мариновани)
  • мащерка - 1/2 с.л.
  • топено сирене - 200 грама
  • масло - 2 с.л.
  • горчица - 1 ч.л.
  • За бешамела
  • прясно мляко - 300 мл
  • масло - 2 с.л.
  • кашкавал - 150 грама
  • брашно - 2 с.л. (с връх)
  • пресен чесън - 1 стрък
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо замесете тестото от посочените продукти. Покрийте го и го приберете в хладилник за поне половин час.

Междувременно пригответе плънката. Разтопете маслото и задушете наситнения чесън, нарязаните сушени домати и гъбите на ивички.

След няколо минути овкусете с мащерката и добавете нарязаното топено сирене, настърганото бяло сирене и горчицата. Разбъркайте и свалете тигана от огъня.

Загрейте маслото за Бешамела. Сипете брашното, като не спирате да бъркате. След половин минути започнете да наливате бавно прясното млякото. Отново не спирате да разбърквате, за да не се образуват бучки.

Когато сосът започне да се сгъстява, може да го овкусите с черен пипер и сол. Свалете го от огъня и го оставете настрана.

Извадете тестото от хладилника и го разделете на 4 еднакви топки, а всяка една разточете на тънка кора.

На дъното на правоъгълна форма с размери 25х30 см сипете от соса Бешамел. Сложете една кора, намажете я с Бешамел и разпределете 1/3 от гъбената плънка.

Процедирайте така и с другите кори, като трябва да си отделите малко от соса Бешамел. Смесете го с нстъргания кашкавал и с него намажете последната кора.

Загрейте фурната на 250 градуса. Изпечете лазанята за около половин час.

Малко преди готовност я поръсете с наситнения пресен чесън.

Лазанята с домашни кори и богата гъбена плънка е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: