Начин на приготвяне
Наситнете лука и чесъна, задушете ги в малко загрята мазнина. Прибавете обелените и нарязани на кубчета домати (5-6 броя), овкусете с щипка сол и захар. Гответе доматения сос до изпаряване на течността.
Прибавете нарязаните гъби и след няколко минути готвене свалете от огъня.
Разтопете маслото в тенджера и запържете за кратко брашно. Сипете прясното мляко и овкусете с черен пипер и сол. Варете соса Бешамел до леко сгъстяване.
В подходяща правоъгълна тава за печене сипете от млечния сос на дъното. Сложете 4 кори за лазня и сипете половината от гъбения сос. Поръсете с наситнената шунка и сипете останалия сос.
Сложете още 4 кори за лазня и сипете половината Бешамел. Поръсете с 1/3 от настъргания кашкавал и нарязаните зелени подпрваки.
Идва ред на последните 4 кори за лазаня. Завършете с останалия сос Бешамел и поръсете с кашкавал.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете лазанята около 20-тина минути. Извадете и наредете останалите домати, нарязани на колелца. Поръсете с останалия кашкавал и зелените подправки.
Върнете лазанята във фурната и допечете за още 20 минути или до пълна готовност.
Вкусната гъбена лазаня с шунка е чудна.