Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Арабски питки»Арабски плоски питки с прясна мая

Арабски плоски питки с прясна мая

Dora GrozevaDora Grozeva
Новак
71423
Арабски плоски питки с прясна мая
Снимка: Dora Grozeva
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Не сядаме на трапезата без топли арабски питки"

Необходими продукти

  • мая - 15 грама свежа
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • брашно - 400 грама
  • вода - 250 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Леко затоплете водата и в нея разтворете маята, като прибавите няколко лъжици брашно и лъжичка захар.

Разбъркайте и оставете маята да се активира за 10-тина минути (или малко повече).

Към вече шупналата мая прибавете и останалите посочени продукти. Замесете меко и гладко тесто, покрийте го с чиста кърпа и оставете на топло, за да втаса до удвояването на обема.

Разделете готовото тесто на 8 равни части. Всяка една разточете на малки питки, които са дебели около 1/2 см.

Покрийте тава с хартия за печене. Подредете арабските питки и оставете да втасат повторно за 30 минути.

Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете питките до леко зачервяване - около 10-15 минути.

Арабските плоски питки с прясна мая са готови.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: