Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хлебчета»Домашни хлебчета с прясна мая на тиган

Домашни хлебчета с прясна мая на тиган

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
450916k535
Домашни хлебчета с прясна мая на тиган
Снимка: Yordanka Kovacheva
02/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Вкусни и много мекички домашни хлебчета с мая, приготвени на тиган"

Необходими Продукти

  • мая - 12 г прясна
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 300 г + 3 с.л. за маята
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 130 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • краве масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря заедно със захарта и 3 с.л. брашно в леко хладка вода. Кашичката се покрива с кърпа и се оставя да втаса за около 8 минути на топло.

Брашното се пресява в купа, прави се кладенче, в което се слага яйцето, олиото и вече втасалата мая.

Замесва се тесто, което се разтегля добре на набрашнен плот и се поръсва със сол.

Втасалото тесто се разточва с дебелина около 1 см и с помощта на чаша се изрязват кръгчета.

Подреждат се върху хартия за печене на разстояние едно от друго и се оставят за около 30 минути да станат пухкави.

В намаслен тиган с незалепващо покритие на слаб огън се слагат няколко хлебчета, но без да се слепват.

Захлупват се и се печат от всяка страна за около 7-8 минути на слаба степен.

Готовите домашни хлебчета с прясна мая на тиган се хапват топли и намазани с масло.

Добър апетит!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: