Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Плосък хляб»Плоски питки на сач

Плоски питки на сач

Плоски питки на сач
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Плоски питки на сач, намазани с масълце, поръсени със селска чубриза и домашно сирене"

Необходими продукти

  • брашно - 1 кг
  • кисело мляко - 6 с.л.
  • сода - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/4 ч.л.
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • лимонтузу - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното си го пресяваме и го прехвърляме в купа.

Правим си кладенче и в средата натрошаваме маята и 150 мл топла вода.

Всичко това разбъркваме добре, добавяме кисело мляко и останалите продукти.

Започваме да наливаме постепенно 200 мл топла вода и замесваме меко тесто.

След като сме замесили оставяме да втаса за поне 30 минути, като покриваме с кърпа.

Когато е готово разточваме тестото на кора, която надупчваме с вилица на няколко места.

Загряваме си сача , намасляваме го, поставяме разточеното тесто, като печем от двете страни за около 2-3 минути от всяка една страна.

След това я поставяме в средата на предварително затоплена фурна и допичаме плоските питки на 180 °C за 30 минути.

Изваждаме и покриваме плоски питки на сач с кърпа за 10 минути.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: