Начин на приготвяне
В голяма купа смесете яйцето, бакпулвера, предварително загасен в киселото мляко, захар и сол, олио. Разбъркайте много добре.
Малко по малко добавете брашното, пресято. Започнете да замесвате тесто. Трябва да бъде гладко и пухкаво. Леко намажете с мазнина и завийте с фолио. Оставете да втаса на топло за 15 мин.
Разточете върху намазнен лист хартия за печене на кора с дебелина 2-3 мм. Разрежете на две през средата. Намажете с предварително разтопената мас.
Поръсете от едната страна натрошено сирене, захлупете с другата страна и притиснете, за да прилепнат добре баничките със сирене.
Нарежете вашите банички с желаната големина. Хубаво притиснете двата края. Пригответе си сача и намазнете със свинска мас.
Печете баничките с мас от всяка страна. След всяка мажете сача повторно с мас.
Поднесете селските банички с мас и сирене на сач с кисело мляко за сутрешна или следобедна закуска.