Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Лесна питка с мая и поръска

Лесна питка с мая и поръска

Лесна питка с мая и поръска
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20
"Днес е ваш ред да впечатлите роднините с една привидно лесна питка"

Необходими продукти

  • брашно - 1 килограм
  • вода - 1 ч.ч., леко претоплена
  • яйца - 1 + 1 за намазване
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • кисело мляко - 300 мл
  • мая - 1
  • сусам - по желание, за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете маята със захарта. Добавете водата заедно с лъжичка сол и лъжичка брашно. Разбъркайте и оставете настрани да шупне.

Пресейте брашното и направете кладенче в средата му. Първо добавете сухите съставки, след това сипете киселото мляко и шупналата мая, разбъркайте и замесете меко тесто.

Оставете тестото да втаса - около 40 минути. След това оформете питата. Аз я разделям на 2-3 топки и ги удължавам.

След това ги режа на шайби с дебелина 1-2 см и ги подреждам в намаслена тава. Така процедирам с цялото тесто. Оставете питата да втаса втори пъти.

Намажете втасалата питка с жълтък и по желание поръсете със сусам. Печете в загрята на 200 градуса фурна до готовност - 30-40 минути.

Лесната питка с мая и поръска е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: