Начин на приготвяне
Смесете маята със захарта. Добавете водата заедно с лъжичка сол и лъжичка брашно. Разбъркайте и оставете настрани да шупне.
Пресейте брашното и направете кладенче в средата му. Първо добавете сухите съставки, след това сипете киселото мляко и шупналата мая, разбъркайте и замесете меко тесто.
Оставете тестото да втаса - около 40 минути. След това оформете питата. Аз я разделям на 2-3 топки и ги удължавам.
След това ги режа на шайби с дебелина 1-2 см и ги подреждам в намаслена тава. Така процедирам с цялото тесто. Оставете питата да втаса втори пъти.
Намажете втасалата питка с жълтък и по желание поръсете със сусам. Печете в загрята на 200 градуса фурна до готовност - 30-40 минути.
Лесната питка с мая и поръска е готова.