Начин на приготвяне
Първо започнете с приготвянето на блата. За целта смесете захарта с брашното, бакпулвера и какаото, разбъркайте до хомогенност. Разтопете маслото и го добавете към горната смес. Размесете с ръце до получаването на маслени трохи.
Сложете хартия за печене във форма със свалящи се стени. Махнете свалящата се част и поставете хартията, след което застъпете с подвижната част. Сипете половината от маслената смес и притиснете добре, за да се оформи блат.
Пристъпете към приготвянето на крема. Необходим ви е пасатор, за да получите хубава фина текстура.
Сипете захарта и изварата в купа, пасирайте ги за няколко минути. Добавете ваниловата захар, яйцата и заквасената сметана, пасирайте за още 2-3 минутки. Излейте готовия крем върху основата. Останата част от маслените трохи за блата поръсете равномерно отгоре.
Печете на 150 градуса за около 25 минути, като не надвишавайте това време, защото чийзкейкът ще стане сух отвътре.
Когато го извадите от фурната, той още ще е подвижен и ще ви стори, че не е допечене, но това не е етака - времето е напълно достатъчно.
След като сладкишът се охлади добре, го приберете в хладилника за няколко часа.
Лекият чийзкейк с поръска е готов.