Начин на приготвяне
Смелете в блендер бисквитите или ги натрошете на ситно. Добавете към тях 3 лъжици масло и объркайте добре. Сипете сместа във форма с подвижен борд (16 см), която предварително сте застлали с хартия за печене.
Притиснете с обратната страна на лъжица, за да се получи бисквитен блат. Сложете формата в хладилника, за да може блатът да стегне добре.
Измийте горските плодове и ги сипете в малка тенджерка. Поръсете ги с лъжица прясно изцеден лимонов сок и 3 лъжици захар.
Загрейте на умерен огън, но само до разтопяване на захарта. Плодовете трябва да са цели, без да се разкашкват. Накрая добавете предварително разтворения на водна баня желатин (1/3 от него).
В друга купа смесете киселото мляко с крема сиренето, 1 лъжица лимонов сок и 3 лъжици захар. Объркайте до хомогенност и прибавете и останалия желатин, разтворен на водна баня.
Разделете сместа на 3. В първата част сипете само сока, отделен от горските плодове, като разбърквате добре, за да се оцвети.
Във втората част сложете само плодовете, а третата остава бяла.
Извадете формата с блата от хладилника. Най-отдолу сипете тъмната част с плодовете. Приберете във фризера за 20-тина минути (така ще стегнат по-бързо). Извадете и сипете сместа с плодовия сок. Отново сложете във физера, за да стегне.
Най-отгоре сипете белия крем. Сложете сглобения чийзкейк в хладилника и накрая украсете с пресни плодове.
Лекият чийзкейк с пресни плодове е чуден!