Начин на приготвяне
Извадете всички продукти на стайна температура поне 2 часа преди започване на месенето.
Стоплете млякото до приятно топла температура, не гореща. Пресейте брашното и направете кладенче в средата му.
Сипете вътре всички продукти и започнете месенето с една ръка, а с другата си наливайте мляко на тънка струйка.
Полученото тесто трябва да е меко, еластично и нелепнещо. Оставете на топло да удвои обема си - около 30-40 минути.
Разделете готовото тесто на 9 топки - 4 малки, 4 големи и 1 най-голяма за средата.
Разточете първо 4-те по-големи топки. По време на разточването намазвайте корите с масло или олио, поръсвайте със сирене и всяка следваща поставяйте върху предишната.
Последната кора не мажете с мазнина и не поръсвайте със сирене. Разрежете на 8 триъгълника корите, като внимавате да не стигате до края, след което обръщайте от средата към края.
По същия начин процедирайте и с по-малките, като накрая сложите най-голямата в средата на питката.
Оставете да си почине за 15-тина минути и печете в загрята на 180 градуса фурна за 30-тина минути или до готовност.
Лесната Питка Слънце е чудна, опитайте!