Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Домашна питка Слънце

Домашна питка Слънце

10/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
9
"Позволете на това Слънце да изгрее на вашата трапеза - домашна питка за празник и делник"

Необходими Продукти

  • брашно - колкото поеме (4 - 5 ч.ч.)
  • мая за хляб - 1 пакет
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр. (единият жълтък се отделя за намазване на питката)
  • масло - 125 грама
  • прясно мляко - 250 мл топло
  • За поръсване
  • мак
  • сусам
  • кашкавал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята заедно със захарта в малко топла вода и оставете настрани да шупне.

Пресейте брашното и направете кладенче в средата му. Сипете вътре яйцето и белтъка, предварително разбити, млякото, половината от маслото (разтопено) и солта. Постепенно замесете меко тесто. Намаслете купа и сложете вътре тестото, покрийте и оставете тестото да втаса.

След като тестото удвои обема си, го извадете и премесете, върнете отново в купата, за да втаса втори път.

Следва оформянето на питката. Разделете тестото на 9 части - 4 големи, 4 малки и 1 най-голяма за средата. Разточете по-големите топки на кръгове и ги наредете в тавата един върху друг, като ги намазвате с останалата половина от маслото.

С помощта на остър нож разрежете през средата във формата на звезда, но разрезите не бива да стигат до края на кръга. Получените ъгълчета отворете навън.

По-малките 4 топки тесто разточете по същия начин. Поставете ги намазнени в получения кръг и ги разрежете, след което обърнете с ъгълчетата навън. В средата сложете най-голямата топка тесто.

Оставете получената пита на топло, за да втаса. След това я намажете с жълтък и поръсете със сусам, маково семе и кашкавал. Печете в загрята на 200 градуса фурна до готовност.

Домашната питка Слънце е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: