Начин на приготвяне
За да приготвите това домашно сирене, ще ви трябва домашно мляко - непастьоризирано и пълномаслено.
Вземете си кухненски термометър, с който да измерите температурата при загряване на млякото. То се затопля два пъти. Докато е топло, се премесва, за да получи характерен за моцарелата вид.
Сипете млякото в тенджера от неръждаема стомана, Разтворете лимонената киселина във вода и я сипете при млякото. Разбъркайте и поставете термометъра.
Когато достигне 30 градуса, добавете маята и пак разбъркайте за предпочитане с дървена лъжица. Загрейте млякото до 40 градуса.
Махнете от огъня и оставете да си почине 15 мин. През това време ще видите как пресечения белтък на млякото се отделя от суроватката. Сместа ще придобие желаната мекота.
Покрийте гевгир с тензух и прецедете. Не изхвърляйте прецедената суроватка, може да я използвате за приготвяне на пухкав хляб или нещо друго.
Получената домашна моцарела се слага в незалепващ тиган и за кратко време се разбърква. Така сиренето ще бъде по-еластично.
Махнете отделилата се течност и премесете няколко пъти, за да се получат конците на моцарелата. Може да добавите и сол, ако желаете.
Накъсайте и оформете топки с желаната големина с помощта на тензуха.
Охладете ги в съд със студена вода и ги извадете, подсушете.
Истинската домашна моцарела се хапва веднага или се съхранява в хладилник за четири дни.