Начин на приготвяне
Купете домашно прясно мляко, сварете го, налейте го в буркани, които предварително сте подредили върху одеяло, и изчакайте млякото да се охлади до телесна температура (да не усещате парене на пръста, когато го потопите в него).
За подкваса пригответе по 1 ч.л. кисело мляко за всеки буркан и го разбийте с малко прясно мляко, след което я сипете в бурканите, разбъркайте, затворете ги с нови капачки, както се затварят компоти, завийте ги с одеялото и ги оставете 5-6 часа.
Подквасеното мляко можете да приберете на хладно и проветриво място, но за да сте сигурни, че бурканите са добре запечатани, може да ги стерилизирате само 5 мин, колкото да се вакуумират, така можете да го консумирате дори и след година.