Начин на приготвяне
Прецедете овчето мляко или през ситна цедка, или през чист тензух.
Сипете прясното мляко в по-голяма тенджера и го кипнете на водна баня (не бива да загаря).
Когато видите, че млякото започне да се надига, свалете от огън и оставете да се охлади. Ще познаете, че млякото е достатъчно охладено, когато си потопите пръста в него - температурата трябва да е приятна.
Пригответе си чисти буркани. Сипете във всеки един по 2 лъжици кисело мляко и го разбъркайте. Налейте свареното мляко и пак разбъркайте.
Сложете капачки и наредете бурканите върху вестници. Покрийте старателно с топли одеяла и оставете домашното мляко да престои 4 часа, за да се подкваси.
Съхранявайте бурканите в хладилник.
Домашното подквасено овче мляко е готово.