Начин на приготвяне
Първо сварете картофите в подсолена вода за 30-тина минути. Още докато са топли ги обелете и намачкайте с вилица заедно с маслото, което ще се разтопи. Овкусете картофеното пюре със сол и черен пипер.
Опънете кърпа върху плота. Върху нея сложете стреч фоло и разстелете равномерно, като се опитате да оформите правилен квадрат. Нека картофеният блат се охлади напълно, а вие междувременно направете плънката.
Отцедете рибата тон от течността в консервата. Сложете я в купа и смесете с наситнения лук, едно настъргано яйце, нарязаните на кубчета чушки, маслини и краставички.
Добавете майонезата и сол, ако искате, и разбъркайте до хомогенна смес. Разпределете получената плънка върху охладения блат и оставете 1.5 см от краищата празни.
Навийте внимателно от единия край, като повдигате кърпата и щм стигнете до средата - повдигнете и прихлупете с противоположния край.
Отвийте кърпата, а прозрачното фолио, което е плътно прилепнало по соленото руло завийте и пристегнете като бонбон.
Приберете картофеното руло в хладилник за една нощ. Внимателно го прехвърлете в поднос и отвийте фолиото. Намажете рулото с майонеза, отгоре настържете другото яйце и украсете с маслинки.
Домашното картофено руло е готово.