Начин на приготвяне
За приготвянето на хубаво домашно краве масло ни е нужно качествено краве мляко с висока масленост.
Сваряваме си млякото и го оставяме да изстине.
След това върху него се образува плътен каймак, който обираме с лъжица и го слагаме в стъклен буркан с капачка или в съд, който се затваря с капак.
Охладеното мляко прибираме в хладилник - ако то е наистина хубаво, след няколко часа отново ще има каймак на повърхността му, така че и него си взимаме и го слагаме при останалия. Колкото повече плътен каймак съберем, толкова по-добре. Хубаво е да се събере поне около една чаена чаша.
Съдът с каймака се затваря и се съхранява във фризера.
Когато решим да правим масло, вадим събраното количество каймак и го размразяваме.
Към него прибавяме около 100 мл много студена вода и започваме да разбиваме с миксер. Хубаво е да се има предвид, че много пръска и съдът трябва да е по-висок и с по-тясно гърло.
Първата фаза при разбиването е получаване на сметанова смес, след това тя става на гранули и накрая се получава така желаното истинско масло, около което се е отделила излишната вода.
Готовото масло изстискваме от останалата вода, измиваме и оставяме да се отцеди добре. След това оформяме и го слагаме в затворена кутия, в която може да се съхранява до няколко дни на студено.
Ето така се прави домашно краве масло - вече и вие може да си го приготвите.
Коментари