Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлото прясно мляко. Добавете захарта и оставете на топло маята да втаса.
Междувременно пресейте брашното в голям съд. Добавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче в брашното, добавете втасалата мая и останалите продукти, необходими за тестото. Замесете меко тесто и оставете на топло място докато удвои своя обем.
Разделете втасалото тесто по равно на 4. Всяка една част оформете на топче, след което го разточете на тънки правоъгълни кори. Вземете една кора, намажете я с разтопено масло и върху нея сложете втора кора.
Завийте на хубаво стегнато руло и нарежете на равни парчета - всяко по 2 см. Същата процедура повторете с останалите кори.
Подредете парчетата тесто в тава, като ги застъпвате. В средата сложете 4 парчета, а върху тях още 4 - с разминаване. Най-отгоре сложете едно от отрязаните крайчета от рулцата.
Полейте питката с останалото масло. Намажете с разбит жълт и поръсете със сусам.
Без да чакате да втасва повторно, сложете да печете питката в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Печете до получаването на хубав златист загар.
Домашната пухкава питка за здраве е готова.