Начин на приготвяне
Сипете половината мляко в касероа и го затоплете. Добавете в него захарта и маята. Леко поръсете с брашно и оставете настрана за 15 мин.
В купа сипет солта и брашното и направете дупка в средата. Сипете сместа с маята и другата част от млякото, също затоплено. Замесете меко тесто за хляб.
Намазнете работната си повърхност с масло, за да може хлябът да го попие, докато го месите. Оствете тестото в намазнена купа, за да втаса.
Разтопете маслото за заливката, направете чесъна на пюре и наситнете магданоза. Смесете и посолете.
Разделете тестото на 12 топчета като ги сплескате с ръце, за да се получат плоски питки. Съберете срещуположните страни - трябва да се получи полумесец. Защипете ръбчетата и ги навийте леко.
Процедирайте така с всички домашни хлебчета и ги наредете в тава за печене върху хартия. Оставете настрана за половин час.
Намажете ги с прясното мляко и жълтъка. Вземете остър нож и направете дупка по дължина. Изсипете там чесновата семс.
Печете чесновите хлебчета за 15 мин. на 180 градуса или докато придобият златист загар.
Чудните хлебчета със специална заливка са по рецепта на Ева Тонева.