Начин на приготвяне
Измийте добре ориза и го отцедете. След това го залейте с вряла вода в съотношение 1:2 и го сварете до абсорбиране на течността.
В по-голям съд загрейте 80-100 мл олио и запържете последователно - наситнения лук, нарязаните на кубченца моркови и чушки, накрая прибавете нарязаните на филийки гъби.
Щом зеленчуците омекнат, добавете маслините, нарязаната тиквичка. Овкусете със сол и пипер на вкус. Прибавете доматеното пюре, а щом омекнат зеленчуците сипете сварения ориз.
Овкусете с подправките и свалете от котлона, щом оризът е напълно готов. Добавете прясно нарязан магданоз към вкусния ориз на тиган.
Постният ориз с тиквички и гъби по манастирски е готов.