Начин на приготвяне
Любим постен ориз с гъби и праз на фурна - идеален по време на пости и по всяко друго време от годината.
Праз лукът се почиства, нарязва на колелца и поставя в дълбок тиган да се задуши в растителна мазнина. Гъбите се обелват, нарязват на парченца и прибавят към праз лука.
След като омекнат, се добавя измитият ориз и чаша вода. Щом набъбне, оризът се овкусява със сол, смлян черен пипер и лъжица пурчини на прах или кубче гъбен бульон.
Ястието се разбърква, прехвърля се ориза в тавата, наливат се още две чаши вода и се слага да се пече във фурна на 180 градуса за 50 минути или докато оризът е напълно готов.
Сервираме нашия постен ориз с гъби и праз на фурна, поръсен с нарязан на ситно магданоз.