Начин на приготвяне
1. Смесете в купа пълнозърнестото брашно с водата и бъркайте докато получите по-рядко тесто.
Оставете го за 30 минути.
2. Към престоялото половин час тесто сложете две лъжици от живия квас. Имайте предвид, че преди да започнете с приготвянето на хляб с квас, той трябва да е прясно захранен и престоял 2-3 часа, за да шупне.
3. Разбъркайте отново тестото заедно с кваса. Може да ползвате кухненски робот или миксер с приставки за тесто, тъй като все още сместа е много мека и не може да се меси на ръка.
4. Покрийте с кърпа купата и оставете на топло за няколко часа докато тестото удвои обема си. Времето на втасване на тестото зависи от силата на вашия квас, от температурата в помещението, от брашното и водата също. Затова няма точно време на втасване.
5. Идва моментът на същинското измесване, за което аз използвам бяло брашно, но вие може да продължите с пълнозърнесто или да сложите каквото обичате.
Добавете в началото 4-5 с.л. брашно и започнете да месите докато се поеме. Тогава прехвърлете върху набрашнен плот и месете поне 10 минути, като си добавяте колкото е нужно допълнително брашно, а също така и намазнявате със зехтин ръцете си.
6. Оформете хлебче, сложете го в тавичка (аз използвах форма за кейк с правоъгълен размер и вместимост 1 л.). Покрийте с кърпа и оставете отново да втаса за няколко часа докато бухне.
7. Поръсете втасалия хляб с брашно и направете няколко прореза с остър нож или кухненска ножица.
Пъхнете в загрята на 220 градуса фурна за 10-12 минути. Върху тавичката или формата сложете пласт алуминиево фолио.
8. След 12-тата минута намалете фурната на 180 градуса и печете около 30 минути или докато чуете глух звух на кухо, щом почукате по коричката.
9. Задължително изчакайте хляба да изстине напълно преди да разрежете.
Добър апетит! Хлябът с квас и пълнозърнесто брашно е готов.