Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Тиквички с ориз на фурна и заливка

Тиквички с ориз на фурна и заливка

MarianeMariane
Новак
6944
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Ако търсите ядене, което не включва картофи, но се приближава на вкус до мусаката, това е вашата рецепта"

Необходими продукти

  • тиквички - 1.5 кг
  • брашно - за овалване
  • лук - 2 връзки пресен
  • ориз - 1 водна чаша
  • доматена салца - 1 с.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • копър - 1/2 връзка
  • за заливката
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 - 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме тиквичките на филийки по дължина, овалваме ги в брашно и ги пържим от двете страни до слабо порозовяване.

Отделно запържваме лука, нарязан на ситно. Когато омекне, прибавяме ориза, запържваме за кратко и заливаме с 1 ч.ч. вода и размитата доматена салца. Оставяме ориза да поуври, дърпаме от котлона и поръсваме със ситно нарязаните копър и магданоз.

В предварително намазнена тава редим ред тиквички, отгоре полагаме от сместа и завършваме с ред тиквички.

Заливаме ястието с прясното мляко, в което сме разбили яйцата и печем в умерено загрята фурна около 35 минути.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: