Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Задушена патица с ябълково пюре

Задушена патица с ябълково пюре

MarianeMariane
Новак
6944
Задушена патица с ябълково пюре
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • патица - 1 бр.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • лук - 1 глава
  • вино - 1/2 ч.ч. бяло
  • дафинови листа - 1 - 2 бр.
  • карамфил - 2 - 3 главички
  • ябълки - 1 кг
  • масло - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • вода - 1/2 к.ч.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме добре патицата, измиваме я и я оставяме да престои поне 2-3 дни на студено. След това я нарязване на големи порции, които пържим до златисто в олио или масло.

Когато месото се зачерви, добавяме ситно нарязания лук, а щом омекне и той - наливаме 1 1/2 ч.ч. гореща вода, виното и добавяме дафиновите листа и карамфила.

Задушаваме патешкото месо до пълното му омекване, като сосът трябва да остане на мазнина.

Отделно обелваме и почистваме ябълките от семенната им част, добавяме към тях маслото, захарта, 1/2 к.ч. вода и варим на умерен огън до получаването на гладко пюре.

Патешкото месо се изважда и поставя в затоплена чиния. От двете му страни се слага от ябълковото пюре и се залива отгоре със соса от печенето.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: