Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Печена патица»Задушена дива патица с бяло вино

Задушена дива патица с бяло вино

MarianeMariane
Новак
6944
Задушена дива патица с бяло вино
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
125 мин.
Порции
4
"Вече знаем какво ще готвим около празниците - тази разкошна патица с бяло вино"

Необходими продукти

  • патица - 1 бр. дива
  • оцет - 500 мл
  • масло - 3 - 4 с.л.
  • корени за супа - 1 пакет
  • брашно - 1 с.л.
  • чубрица - 1 клонка
  • бяло вино - 1 винена чаша
  • кисело мляко - 2 - 3 - с..л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патицата се почиства много добре и се накисва в равни части вода и оцет поне за 1 нощ. На другият ден се отцежда и се слага да се задушава в маслото и ситно нарязаните корени за супа. От време на време се налива по малко гореща вода.

Когато патицата е готова, изваждаме я, а в маслото запържваме брашното. Прибавяме бялото вино, оставяме соса да кипне и виното да изври и тогава наливаме 1 1/2 ч.ч. гореща вода.

Оставяме соса да се вари 10 минути на тих огън, след което прецеждаме соса и прибавяме към него добре разбитото кисело мляко.

Патицата се нарязва на порции, слага се в голяма чиния и се залива с получения сос. Подходяща гарнитура за задушената дива патица е пилаф или свежа салата по избор.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: