Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Печена патица»Пълнена патица (ретро рецепта)

Пълнена патица (ретро рецепта)

MarianeMariane
Новак
6944
Пълнена патица (ретро рецепта)
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
95 мин.
Общо
125 мин.
Порции
4
"Впечатлете гостите си с тази вкусна пълнена патица. Гарнирайте с пухкаво картофено пюре или задушен ориз"

Необходими продукти

  • патица - 1 бр. + вътрешности
  • лук - 1 глава
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • телешко месо - 200 г смляно
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • вино - 2 с.л.
  • за соса
  • вино - 1 1/2 к.ч. червено
  • доматена салца - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • дафинов лист - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете патицата и я посолете отвън и отвътре. Оставете я на студено и пристъпете към приготвянето на плънката.

Загрейте олиото и запържете ситно нарязаните лук и вътрешности, прибавете телешката кайма и подправките, както и двете лъжици вино. Запържете за кратко и с получената смес напълнете патицата и я зашийте.

Зарейте още олио и запържете в дълбока тенджера патицата от всички страни. Като се зачерви, прибавете виното, доматената салца и подправките, както и гореща вода, колкото да покрие патицата.

Задушавайте на тих огън под похлупак до омекване на месото.

Преди сервиране внимателно извадете патицата и я сложете в подходяща чиния.

Отгоре я полейте с прецедения сос от варенето и гарнирайте със задушен ориз или картофено пюре.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: