Начин на приготвяне
Почистете патицата и я измийте. Подсушете я старателно и я поръсете отвън и отвътре с подправките - сол, червен и черен пипер, олио и сушена майорана.
Оставете да овкуси за няколко часа.
За плънката изберете по-дребни червени и зелени ябълки. Измийте и ги нарежете на кубчета.
Загрейте в тиган олиото и задушете наситнения лук. Добавете ориза и ябълките, налейте 2 кафени чашки топла вода.
Щом оризът набъбне, овкусете със сол, мащерка и черен пипер. Дръпнете плънката от котлона. Напълнете патицата и зашийте отвора.
Прехвърлете пълнената патица в тава с капак. Налейте 300 мл вода, полейте с олио и около патицата наредете няколко дребни цели ябълки. Поръсете с подправки и сложете капака.
Печете патицата в загрята на 170 градуса фурна около 90 минути или според теглото й. Ако е необходимо, по време на печенето долейте още вода.
Оставете готовата патица да почине 30 минути в топлата фурна. Поднесете порции патица заедно с част от плънката.
Вкусната пълнена патица е готова.