Вкусна пълнена патица

ЗориЗори
Новак
15115k121
Вкусна пълнена патица
Снимка: Зори
1 / 2
02/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4
"Запеченият вкус на патицата и сладко-киселият от ябълките в плънката си пасват просто чудесно"

Необходими Продукти

  • патица - 2 килограма
  • олио - 1/2 к.ч.
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/2 к.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • майорана - 1/2 к.л.
  • за плънката
  • ябълки - 5 - 6 дребни и кисели
  • лук - 1 голяма глава
  • ориз - 1 к.ч.
  • олио - 1/2 к.л.
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете патицата и я измийте. Подсушете я старателно и я поръсете отвън и отвътре с подправките - сол, червен и черен пипер, олио и сушена майорана.

Оставете да овкуси за няколко часа.

За плънката изберете по-дребни червени и зелени ябълки. Измийте и ги нарежете на кубчета.

Загрейте в тиган олиото и задушете наситнения лук. Добавете ориза и ябълките, налейте 2 кафени чашки топла вода.

Щом оризът набъбне, овкусете със сол, мащерка и черен пипер. Дръпнете плънката от котлона. Напълнете патицата и зашийте отвора.

Прехвърлете пълнената патица в тава с капак. Налейте 300 мл вода, полейте с олио и около патицата наредете няколко дребни цели ябълки. Поръсете с подправки и сложете капака.

Печете патицата в загрята на 170 градуса фурна около 90 минути или според теглото й. Ако е необходимо, по време на печенето долейте още вода.

Оставете готовата патица да почине 30 минути в топлата фурна. Поднесете порции патица заедно с част от плънката.

Вкусната пълнена патица е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: